Munkák ütemezése koronavírus idején

Mácsai Tamás küldte be 2020. 04. 02., cs - 20:50 időpontban

Tájékoztató – Kérés

Tisztelt Ügyfeleim, Partnereim,

Az elmúlt hetekben sokunknak felfordult az élete, melyben:

  • meg kellett teremtenünk a lehetőségeinkhez mérten a magunk és tőlünk függők biztonságát
  • felkészülni és segíteni egymást, hogy egy akár több hónapos vészhelyzeti időszak alatt is képesek legyünk mások és magunk veszélyeztetésének minimalizálása mellett ellátni a feladatainkat

Közben folyamatosan érkeztek be a soron kívüli kérések a munkák kapcsán:

  • volt, akinek 98%-os készültségű családi házához hiányozott egy gázterv módosítás, ha nem készítem el nekik SOS, úgy fenn állt a veszélye, hogy egy család kénytelen lett volna a mostani időszakot a kész családi házuk helyett egy bérelt lakásban átvészelni
  • volt, ahol fenn állt a veszélye, hogy hónapokra beragad egy kisvállalkozás több millió Forintja, ha nem készítem el azonnal a szükséges dokumentációkat és ebben az esetben egy esetleges teljes leállás esetére a kisvállalkozás nem tudja hónapokon keresztül megsegíteni az alkalmazottait, akik mögött szintén családok vannak

Rengeteg hasonló példa volna még és nagyon nehéz mérlegelni, hogy kinek segítsen az ember SOS és kire mondja azt, hogy most egy kicsit félre kell tegyem az adott projektet.

Az alapelvem az március végéig – tartva attól, hogy ha indokolttá válik, bármikor bejelenthetnek teljes kijárási tilalmat – az volt, hogy első sorban azokat segítem, akiknek van esélye néhány napon, legfeljebb 1-2 héten belül befejezni valamit, főleg akkor, ha oda valakik már azonnal költöznének is.

Jelenleg március végétől, hogy a nem SOS építkezéseken első sorban azokat segítsem, akiknek bizonyos építési anyagok szállításának lehetséges elakadása, késése más szakágak munkáját is megakasztaná, ezzel teljesen felborítva az adott építkezés munkaszervezését és több kivitelező számára is begyűrűző kellemetlenséget, ellehetetlenülést okozna.

Mindemellett vannak munkák, amelyek sorsa most bizonytalanná vált és az Építtető szeretne esetleg időt kérni, hogy átgondolja, lesz-e ereje megépíteni az eredeti elképzelései szerinti épületet, ezen munkákra – hiába ha esetleg szerződéssel rendelkezünk is, komolyabb magyarázkodás nélkül elfogadom, ha a munka megrendelője a szerződésben foglaltak végrehajtásának felfüggesztését kéri vagy igényét visszavonja.

Vannak továbbá munkák, melyeknél azért sürgetett valaki, hogy árajánlatot kérhessen több hónap múlva kezdődő kivitelezéshez – őszintén mondom ennek jelenleg nem sok értelmét látom, olyan mértékű átrendeződések várhatóak véleményem szerint minden területen, hogy ezeket a kéréseket jelenleg nem tudom priorizálni, ugyanígy azokat a munkákat sem tudom priorizálni, ha valahol, valakinél minden működik, élhető, csak valami extrát épp mostanában jutott eszébe, hogy megcsinálna.. Mi tervezők és a kivitelezők is fogunk örülni ezeknek az igénynek, de a fentiek megértésével nem most. Köszönjük!

Kérem minden kedves partneremet, ügyfelemet, hogy röviden, néhány mondatban jelezze, hogy nála éppen mi a helyzet, mi az a munkarész, amire SOS szüksége lenne, ahogy tudom, próbálom előre venni. Aki már jelezte, azt tudomásul vettem, igyekszem készíteni, a jelenleg soron lévő valóban SOS munkák várhatóan kb. 10-14 napon belül elkészülnek terveim szerint.

Kérem azt is, hogy ha valaki látja, hogy neki nem sürgős és nyugodtan félre tehetem a munkát, írja meg, meddig ér rá az ő munkája ezzel is segítve azokat, akiknek tényleg sürgős!

Aki elbizonytalanodott a saját építkezése kapcsán, szintén jelezze, hogy ne dolgozzunk olyanon, ami bizonytalan, mert nem szeretnénk utána pénzt kérni olyanért, amit lehet, hogy valaki nem tud megvalósítani!

A sürgősséget kérem, hogy mindenki csak röviden indokolja és ne próbáljon extra pénz felajánlásával rávenni arra, hogy az elveimmel szemben priorizáljam a kérését. Köszönöm!

Vigyázzatok magatokra, vigyázzatok egymásra!

Mácsai Tamás, 2020. 04. 02.