Tervköteles, de nem engedélyigényes gázkészülékcsere

Mácsai Tamás küldte be 2018. 02. 24., szo - 20:30 időpontban

Kedves Partnerek és Kollégák, Tisztelt Érdeklődők!

Bizonyára tisztában vagytok a korábban bevezetett egyszerűsített készülékcsere fogalmával, melynek lényege, hogy:

  • az erre külön feljogosított gázszerelők
  • a korábbival azonos műszaki paraméterű vagy kisebb hőterhelésű, maximum 36 kW-os berendezést üzemelhetnek be amennyiben
  • az átalakítás nem jár a gázvezeték megbontásával
  • égéstermék elvezetés az eddigiekkel azonos vagy rendszerrel tanúsított, a belső tér levegőjétől független üzemű

--> Ilyenkor tervezés sem szükséges, a gázszerelő igazolja a munka szabályszerűségét.

2018 februártól ELVILEG további egyszerűsítés, melyről többen a médiából hallottatok: bevezették a tervköteles, de nem engedélyigényes gázkészülékcsere rendszerét.

melynek lényege alább:

  • legfeljebb 70 kW* összteljesítményű meglévő rendszerek átalakítására vonatkozik készülékcserével/cserékkel, akár a gázvezeték hálózat átalakításával/cseréjével
  • a módosítás után az összteljesítmény nem haladhatja meg az eredetit*
  • módosítás érinthet mindenféle gázfogyasztót (tűzhely, vízmelegítő, gázkazán)
  • a tervező rendelkezik tervezői felelősségbiztosítással (nem az olcsósított - csak egyszerű bejelentésre vonatkozó biztosítással, az ide nem elég, mivel a felelősséget jóformán teljesen a tervezőnek kell viselnie és ezt a szabályozás nem engedi meg megfelelő biztosítás nélkül)

--> Tervet el kell készíteni, de nem kell engedélyeztetni.  A kivitelezés után a tervező ellenőrzi és igazolja, hogy a terveknek megfelelő lett-e a munka.

FONTOS: A jogszabály egyértelműségi hiányosságai és definiálatlanságai miatt a szolgáltatók egy része (pl. Főgáz és Tigáz területek) egyelőre nem változtatott az üzletszabályzatán, így a fentiek gyakorlati alkalmazásának bevezetése az ország jelentős területein függőben vannak!

*: A törvény 2018.02.25.-én hatályos állapotában nincs definiálva teljesítménykorlát, de a Gázipari Műszaki Szakbizottság ezen kiegészítéseket javasolta, amelyek jó eséllyel be fognak kerülni a szabályozásba.

Hírforrás

http://www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/kozigazgatasi-allamtitkar/hirek/februartol-egyszerubb-a-gazkeszulekek-csereje

Vonatkozó jogszabályok részletesen:

11/2013. (III. 21.) NGM rendelet a gáz csatlakozóvezetékekre, a felhasználói berendezésekre, a telephelyi vezetékekre vonatkozó műszaki biztonsági előírásokról és az ezekkel összefüggő hatósági feladatokról

2008. évi XL. törvény a földgázellátásról

Tervköteles, de nem engedélyigényes gáztervekkel kapcsolatban A JOGI KÉRDÉSEK ÉS FOGALOMDEFINÍCIÓK, VALAMINT A GÁZTÖRVÉNY, AZ MBSZ ÉS A SZOLGÁLTATÓK ÜZLETSZABÁLYZATÁNAK HARMONIZÁCIÓJA UTÁN elsősorban a Dunakeszi - Göd - Vác vonalon állok rendelkezésetekre, addig pedig a hagyományos eljárásrend szerint.

Mácsai Tamás épületgépész tervezőmérnök